Tips och guider

Objektivguide - så väljer du rätt beroende på dina behov

Marilia Bognandi
/Marilia Bognandi

Hur vet man vilket objektiv man ska välja?

När jag ville köpa kamera i maj 2018 gick jag till Scandinavian Photo på Vasagatan i Stockholm och sa “Jag vill köpa en kamera, en som är bra och tar proffsiga bilder!” fick jag till svar “Vad ska du fota för nåt?” och då blev jag lite ställd. Vadå fota vadå? Allt, såklart! Men jag sa att jag ville fota porträtt på människor, och blev rekommenderad objektiv med brännvidderna 55mm och 85mm. Jag fattade ingenting. Följande veckor kollade jag massa olika objektivreviews på YouTube och började förstå skillnaden mellan olika brännvidder. Det slutade med att jag investerade i ett Zeiss 55mm F1.8 objektiv. Nedan beskriver jag objektiven jag haft sen dess och vad jag lärt mig av att använda dem. Jag använder ett Sony A7III kamerahus.

Zeiss 55mm F1.8

Mitt första objektiv, och alltså WOW!

Minns när jag fotade de första bilderna med detta och använde bländaröppning F1.8, jag typ skrek när jag såg bilderna för jag tyckte de blev så bra!

55mm ger inte så mycket distortion, brukar även kallas “normalobjektiv”. Det du ser i kameran är i princip samma sak som du ser framför dig (till skillnad från väldigt vidvinkel som bli fisheye eller telephoto som blir som en kikare). Därför passar detta objektiv bra för att fota människor och vardagsbilder på t.ex sin stylade frukostgröt.

+ Superskarpa bilder med fin bakgrundsoskärpa!
+ Väger väldigt lite

Sigma Art 35 mm F1.4

Ett favoritobjektiv hos många fotografer.

Det är någonting speciellt med 35 mm, en magisk brännvidd som ovan nämnt! Detta objektiv tillsammans med mitt 85 mm är en riktigt bra kombination för att ta porträttbilder.

+ Fina hel- och halvkropporträtt
+ Fin bakgrundsoskärpa 
– Rätt stort och tungt

Sigma Art 24-70 mm

Superbra “allround”-objektiv!

En av mina favoriter med tanke på att man får alla, nästan iallafall, brännvidder man behöver vid en porträttfotografering. Superbra "allround-objektiv". Använder detta när jag fotar i studio.

+ Fina porträtt vid 70mm och
+ Fin bakgrundsoskärpa om man vill ha det
– Rätt stort och tungt

Sony 85mm F1.4GM

Kan inte leva utan detta

De första gångerna när jag använde objektivet var jag helt tagen av att plåta med bländare F1.4. Nu när jag väl hunnit analysera bilderna insåg jag att det kan vara svårt med skärpan om man fotar headshots på F1.4, där skulle jag rekommendera att gå upp till minst 1.8 annars kan ansiktet bli rätt suddigt, även fast ögonen är skarpa.

+ Perfekt objektiv för bröllops- och familjeporträtt
+ Klarar av att fota ljusa bilder även under rätt mörka ljusförhållanden

– Rätt stort och tungt

Zeiss 35mm F2.8

Mitt semesterobjektiv. Även bra nybörjarobjektiv!

Litet och superskarpt, och man kan ändå få till en någorlunda bakgrundsoskärpa. Brännvidden är magisk, passar liksom både till landskap men även till porträtt. Dock inte headshots utan mer hel- och halvkroppsbilder.

Fotade även spontana mingelbilder på ett företagsevent med detta objektiv, och det är inget jag rekommenderar. För att få en bra komposition i bilden var jag tvungen att komma ganska nära människorna jag fotade. Det gjorde att de märkte av mig och några blev lite obekväma. Det blev bättre när jag frågade folk om de ville vara med på bild istället, men då blir det ju tyvärr ingen spontanbild.

Nu i efterhand rekommenderar jag 35mm till alla som går i tankar om att skaffa en kamera.

+ Magisk brännvidd, passar både landskap och porträtt
+ Väldigt litet och lätt
+ Bra brännvidd för nybörjare som vill kunna fota "allt"

– Om du vill ta spontana mingelbilder på event kommer man “för nära” med 35mm

Sigma 24mm F1.4

Testade detta bara några ggr.

Iochmed att jag fotar mest porträtt upplevde jag att personen blev alldeles för liten i bilden, tröttnade ganska snabbt och sålde objektivet. Dock kan man få en person att se väldigt lång och även lite smalare ut om man fotar helkropp och lite underifrån.

Däremot är det utmärkt om man ska fota t.ex landskap, arkitektur och även inomhus (t.ex fastighetsfoto) och eventbilder där man vill få med mycket av rummet.

Tamron 70-180 mm F2.8

Grym på “in-action”-streetstyle bilder

Detta är mitt "go-to"-objektiv för att ta "in-action" streetstyle bilder, finns inget annat objektiv jag har testat som det blir lika bra med.
+ Bästa objektivet för streetstyle.
– Stort och tungt

Intresserad av att veta mer om mig, mina tidigare jobb och olika fototips? Bläddra igenom mina blogginlägg för att hålla dig uppdaterad och för att veta mer om den kreativa fotovärlden.

kundcase

Content inför produktlansering för accessoarvarumärket ByBanoo

Stockholmsbaserade ByBanoo har tagit fram en ny produkt, en något mindre businessväska och behövde nya bilder inför deras release.

Marilia Bognandi
/Marilia Bognandi

Tips och guider

Företags-email, varför du bör ha det och hur du fixar det!

Använder du din privata mail i ditt företagande? Här berättar jag varför du inte ska göra det, varför du ska skaffa en jobbmail och tjänster att använda för att kunna göra det.

Marilia Bognandi
/Marilia Bognandi

kundcase

Content för e-handel och sociala medier för IaBon

Fotografering av resortwear och accessoarer för Stockholmsbaserade IaBon, exempelbilder och "behind-the-scenes".

Marilia Bognandi
/Marilia Bognandi